J. Zimola: Pojistky v případě vládní spolupráce s ANO chceme mít dvoustupňové

Jak se vyvíjejí jednání o vládní spolupráci? Co jsou ochotné strany obětovat a na čem budou trvat? Mimo jiné na tyto otázky odpovídal nový statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola v pořadu České televize Události, komentáře.

Jiří Zimola v pořadu uvedl, že je nutné zabezpečit písemným ujednáním, aby v případě vládní spolupráce mezi ČSSD a hnutím ANO nebyli ministři sociální demokracie přehlasováni. „Pojistky chceme mít dvoustupňové, tedy pojistky týkající se rozhodování na vládní exekutivní úrovni, ale také o hlasování v Poslanecké sněmovně," řekl Zimola s tím, že se nesmí v rámci případné spolupráce ve Sněmovně schvalovat věci, na nichž by nebyla koaliční shoda.

Statutární místopředseda dále zopakoval, že cílem při vyjednávání je prosazení klíčových priorit z volebního programu sociální demokracie. „Jsou tam cíle v rámci ekonomiky, kde hodláme navyšovat příjmy státního rozpočtu a ty pak využívat ve prospěch lidí této země. Hodláme zachovat veřejné zdravotnictví, hodláme více investovat do sociálních služeb a také zvedat důchody," dodal Jiří Zimola.

OVV ČSSD Ústí n.L.